right left

HOLLAND DIÁKOK A REFIBEN

(2023.05.20.)

Az idén a hetedik évébe ért a holland iskola partnerkapcsolatunk. Február elején 20 diák három kísérő tanárral utazott Barneveldbe, április 17. és 21. között pedig a vendéglátó holland diákok érkeztek három tanárral hozzánk, Sárospatakra. A diákokat magyar családok fogadták nagy szeretettel, a holland kollégákat pedig az egyik diákunk szülei szállásolták el a családi panzióban. A holland csoport öt napot töltött az iskolánkban, változatos programokat kínáltunk számukra. Hétfőn a reptéri érkezés után elvittük őket egy rövid budapesti városnézésre, amikor is sétáltunk egyet a Várban és a Parlament környékén.

a cikk folytatása...

Véget ért a 2022/2023-as tanév versenysorozata kémiából

(2023.05.09.)

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának tanulói ebben a tanévben is sok szép eredményt értek el a különböző tanulmányi versenyeken, örömmel számolunk be ezek végeredményéről.

Az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny országos döntőjében Kondás Levente 10.B osztályos tanuló 11. helyezést ért el, felvidékiként pedig a legeredményesebb határon túli versenyző különdíját is megkapta.

a cikk folytatása...

Tovább versenyeznek kémiásaink!

(2023.03.01.)

A Curie Tehetséggondozó és Oktatásfejlesztő Közhasznú Alapítvány és a Magyar Tehetséggondozó Társaság kémia és környezetvédelmi szekciója a 2022/2023-as tanévben is meghirdette a Curie Kémia Emlékversenyt, több kategóriában. A verseny három levelezős fordulóval kezdődött, ahol egy-egy feladatlapot kellett megoldani a résztvevőknek elméleti és számolási feladatokkal. Kategóriánként a legjobb 20 eredménnyel lehetett bejutni a területi döntőbe, amit 2023. március 3-án fognak megrendezni Miskolcon.

a cikk folytatása...

Versenyeredmények matematikából

(2023.03.01.)

Az idei tanévben is sok lelkes diákunk jelentkezett különböző versenyekre matematika tantárgyból. Megmérettették magukat a Zrínyi versenyen, a Bolyai csapatversenyen, valamint a 9-10.évfolyamosoknak meghirdetett nagyon nehéz Arany Dániel versenyen. A Zrínyi matematika verseny novemberi, iskolai fordulójára 18 diákunk nevezett.

a cikk folytatása...

Kontra József Országos Kémia Verseny

(2023.02.22.)

Ebben a tanévben második alkalommal rendezik meg a Kontra József Országos Kémia Versenyt. Ez a verseny három fordulóból áll, az első két fordulót online szervezik, a döntőt pedig személyes jelenléttel, több kategóriában. Az egyes fordulókban elméleti és számítási feladatokat kell megoldani.

a cikk folytatása...

Refis diákok Hollandiában

(2023.02.22.)

Három év kényszerű kihagyás után, 2023. február 6. és 10. között 20 nyolcadikos, kilencedikes és tizedikes diák utazott három kísérővel (Tóthné Jeney Gabriella és Dienes Orsolya tanárnők, valamint Fejér Zoltán intézményi lelkész) a hollandiai Barneveld városában található testvériskolába. A diákok ismerősként üdvözölhették egymást holland testvéreikkel, hiszen már hónapokkal azelőtt felvették egymással a kapcsolatot. A programok idén is színesek és változatosak voltak. Hétfőn délután, estefelé érkeztünk az iskolába, ahol a holland gyerekek, tanárok és néhány szülő vacsorával várt bennünket, majd ezután mindenki a vendéglátójához indult haza.

a cikk folytatása...

Refis diák az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjében!

(2023.02.07.)

Ebben a tanévben is nagy örömmel számolhatunk be arról, hogy egy kémiás diákunk, Kondás Levente 10.B osztályos tanuló (felkészítő tanára Búzásné Nagy Gabriella) bekerült az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny 2. fordulójába és az ott elért eredménye alapján a II. kategóriában bejutott az országos döntőbe is.

a cikk folytatása...

Eredményes a REFI leány tornászcsapata

(2022.03.23.)

A Refi leány tornászai hosszú idő óta idén ismét az országos döntőbe jutottak, valamint elhozták Debrecenből az V. Refi kupát is! A csapat tagjai: Iván Liliána (9.KNY), Kovács Gyöngyi (9.C), Szepesy Judit (9.KNY), Tóth Annavera (9.A), Vaskó Luca (10. C). A lányok hatalmas akarattal, és kitartással készültek hétről hétre és álltak oda az első versenyükre, majd a következőkre a szezon alatt. A sok edzésmunka az izgalom végül csapatot kovácsolt a lányokból és a szezon végén lett szép új dressz, aranyérem és kupa is!

a cikk folytatása...

XIX. ORSZÁGOS DIÁKVEGYÉSZ NAPOK- IDŐPONT VÁLTOZÁS!!!

(2022.02.14)

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona, a Magyar Kémikusok Egyesülete és a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottságának Vegyészeti Szakbizottsága szervezésében kerül megrendezésre a XIX. ORSZÁGOS DIÁKVEGYÉSZ NAPOK. Középiskolás tanulók jelentkezését várjuk valamely saját megfigyelésen vagy kísérleti munkán alapuló 10 perces előadással. Részletes kiírás és Jelentkezési lap az alábbi linken elérhető.

Részletek és Jelentkezési lap ITT

Kémaitábor a Refiben

(2021.09.09.)

Idén első alkalommal rendeztünk diákjaink számára kémiatábort a pataki Refiben, 2021. augusztus 9-13. között. Ez a hét nagyon sok szép élményt adott minden résztvevőnek, segítőnek és szervezőnek, ezért elhatároztuk, hogy hagyományt teremtünk ezzel a nyári táborral is!

a cikk folytatása...

Végzős kémiásaink is kiváló eredményekkel fejezték be a 2020/2021-es tanév versenyeit!

(2021.04.18.)

A tanév során több alkalommal adtunk hírt a gimnazistáink versenyeredményeiről kémiából. Most ennek a sorozatnak a végeredményéről számolhatunk be. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen több tanulónk vett részt, közülük Pásztor András 12.B osztályos diákunk (felkészítő tanárai: Búzásné Nagy Gabriella, Búzás László) kémia II. kategóriában bejutott az országos döntőbe. A döntőt, ami szokásosan gyakorlati feladatokból álló forduló, március 20-án (a pandémia miatt) az Oktatási Hivatal nem tudta megrendezni, így a 2. fordulóban elért teljesítmény alapján hirdettek végeredményt....

a cikk folytatása...

Újabb földrajzos sikerek a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában

(2021.04.13)

Gimnáziumunk két diákja, Kalán György és Füssi-Nagy Regő 12. E osztályos tanulók újra a döntőbe kerültek az immáron jubileumi, azaz tizedik alkalommal megrendezett szegedi Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen. A verseny tíz éves pályafutása alatt elmondhatjuk, hogy iskolánkból öt alkalommal jelentkeztek a versenyre, és minden alkalommal a döntőben szerepeltek diákjaink. Az elődöntő januári megírása után március 26-án rendezték meg az online középdöntőt, ami után a legjobb nyolc csapat másnap, március 27-én vágott bele a döntő feladat megoldásába....

a cikk folytatása...

Országos döntőben a kémiá saink!

(2021.02.19)

A tanév során már több alkalommal adtunk hírt azokról a diákjainkról, akik szépen szerepeltek különböző tanulmányi versenyeken kémiából. Most két olyan többfordulós versenyről számolhatunk be, ahol elérkeztünk az országos döntő küszöbére....

a cikk folytatása...

Természettudományos versenyeredményeink

(2020.12.17)

Több tantárgyból indultak diákjaink a 2020/2021-es tanévben az Országos Középiskolai Tanulmányi versenyen.

Ezeknek az első fordulója lezajlott és a napokban kiderült az is, hogy a továbbküldhető dolgozatokat készítő diákjaink közül kik jutottak be a második fordulóba. Örömmel tudatjuk, hogy három diákunk három tantárgyból folytatja a versenyzést ezeken a rangos megmérettetéseken:

a cikk folytatása...

Hünlich Emma 2. lett a XII. Országos Dráma Tanulmányi Versenyen

(2020.12.17)

Nagy örömmel tudatjuk, hogy Hünlich Emma, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának 11. E osztályos tanulója immár másodjára végzett nagyon előkelő helyen a drámaverseny döntőjében. Míg tavaly a 8. helyezett lett, idén megkapta az ezüstérmet!

a cikk folytatása...

Földrajzos sikerek a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában

(2020.11.23)

Gimnáziumunk két diákja, Kalán György és Füssi-Nagy Regő 12. E osztályos tanulók egy különleges földrajzversenyen vehettek részt 2020. november 6-7–én. A kilencedik alkalommal megrendezett szegedi Jakucs László nemzetközi középiskolai földrajzversenyen immár negyedik alkalommal kerül be csapatunk a döntőbe. Az elődöntőre nevezett több, mint 200 kétfős csapat közül kerültek be diákjaink a középdöntőbe, a harmadik legjobb pontszámmal rendelkező csapatok egyikeként.

a cikk folytatása...

Véget ért a Curie Kémia Emlékverseny 2019/2020-as tanévi sorozata

(2020.11.16)

Októberben adtunk hírt arról, hogy a Curie Kémia Emlékverseny területi döntőjében Pásztor András 12.B osztályos tanulónk kategóriájának első helyezettje lett és így részt vehetett az országos döntőn, amit 2020. november 14-én rendeztek meg online módon.

a cikk folytatása...

Refis diák az országos döntőben!

(2020.11.03)

Az előző tanév tanulmányi versenyei között több olyan is volt, amit a járványhelyzet miatt a szervezők elhalasztottak. Ez történt a Curie Kémia Emlékverseny esetében is: a területi döntőt március helyett csak október elején sikerült megrendezni. Már tavasszal hírt adtunk arról, hogy gimnazistáink három kategóriában versenyeztek és összesen nyolc diákunk jutott be a területi döntőbe.

a cikk folytatása...

Kedves Diákok! Tisztelt Szülők! Tisztelt Pedagógusok!

Intézményünkben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendben az EMMI ajánlását figyelembe véve, normál munkarendben kezdjük meg a 2020/2021-es tanévet.

Járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrend az alábbi linken elérhető.

Járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrend a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthonában ITT

INTÉZKEDÉSI TERV A 2020/2021. TANÉVBEN A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSRENDRŐL

(2020.08.18)
INTÉZKEDÉSI TERV A 2020/2021. TANÉVBEN A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSRENDRŐL ITT

Tájékoztató és nyilatkozat az ingyenes és kedvezményes étkeztetésről

(2020.08.18)
Tájékoztató és nyilatkozat az ingyenes és kedvezményes étkeztetésről ITT

Refis siker az Országos Dráma Tanulmányi Versenyen: Hünlich Emma és Gecse Lilla is a döntőben!

(2020.03.12)

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg az idén az Országos Dráma Tanulmányi Versenyt, amelyen Magyarországról és határon túlról is megmérettetik magukat a színház világát kedvelő és a színjátszásban is jeleskedő 9-10. évfolyamos diákok. A verseny első fordulójában feladatlapot töltöttek ki a tanulók, amelynek témája az antik görög dráma és színház volt. A második fordulóba bejutók egy tetszőlegesen választott színházi előadásról készítettek elemzést.

a cikk folytatása...

Sportfejlesztési program jóváhagyására irányuló kérelem elbírálása 2020/2021

(2020.05.27)

A Magyar Kézilabda Szövetség (a továbbiakban: MKSZ) az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) 80. § (1) bekezdése, a sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: Stv.) 22. § (2) bekezdésének fa) pontja, a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) 22/C. §-a, valamint a látvány-csapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól szóló 107/2011 (VI.30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 4. §-ának (5) bekezdése alapján meghozta a következő

H A T Á R O Z A T O T
Sportfejlesztési program jóváhagyására irányuló KÉRELEM ITT
Sportfejlesztési program jóváhagyására irányuló KÉRELEM ELBÍRÁLÁSA ITT

Újabb versenyeredmények kémiából

(2020.05.22)

A 2019/2020-as tanév során már több alkalommal adtunk hírt diákjaink szép eredményeiről, legutóbb januárban. A második félévben is – bár nem mindig a megszokott körülmények között – folytatódtak a versenyek. 2020. február 28-29-én rendezték meg az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Iskolánkból két diák jutott be az utolsó fordulóba: Simon Gréta 12.B a III. kategóriában és Pásztor András 11.B a II. kategóriában. Az országos döntő két részből állt: egy írásbeli feladatlapot kellett megoldaniuk a versenyzőknek, majd pedig egy előre kiadott témában előadást tartaniuk....

a cikk folytatása...

Refis sikerek a Budai József Országos Református Biológia versenyen

(2020.03.12)

A miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon 2020. január 31-február 1-én rendezte a Budai József Országos Református Biológia Versenyt, melyre iskolánkból hat tanulóval készültünk. A verseny a pénteki délutáni rövid köszöntőt követően egy írásbeli fordulóval kezdődött, ahol évfolyamok szerint beosztva adhattak tudásukról számot a diákok. Esti programként Prof. Dr. Fodor Bertalan (ME-EFK) – Tudomány és etika a biológiában címmel tartott tudományos előadást.

a cikk folytatása...

Iskolánkban új, egyedülálló program veszi kezdetét!

(2020.01.29)

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával új, angol-magyar két tanítási nyelvű 5 évfolyamos gimnáziumi képzést hirdet meg a 2020/2021-es tanévre a diaszpórában élő magyar származású, magyar gyökerekkel rendelkező, 8. osztályt végzett 14-15 éves diákok számára. Alább olvasható a felhívás, a felvételi tájékoztató és a képzésismertetés teljes szövege.

FELHÍVÁS
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
JELENTKEZÉSI LAP
KÉPZÉSI ISMERTETŐ
HOZZÁJÁRULÓ NYILATKOZAT
Information in English
Informationen in deutscher Sprache

Versenyeredmények informatikából

(2020.02.04)

Örömmel hirdetjük, hogy a 2019/2020-as tanévben a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny, 3. korcsoport alkalmazói kategóriában Rák Benedek 11.A, Galgovics Nikolett 12.B és Tóth Andrea 12.B osztályos diákjaink jutottak tovább a 2. fordulóba.

a cikk folytatása...

Biológia-kémia tagozatos szakmai kirándulás a Pécsi Tudományegyetemre

(2020.01.31)

2020. január 25-én, iskolánk 11. és 12. évfolyamos biológia-kémia tagozatos diákjaival a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjába látogattunk. Dr. Hernádi István, a PTE TTK docense, pataki öregdiák, aki tavaly előadást is tartott iskolánkban, látott minket vendégük.

a cikk folytatása...

Versenyeredmények informatikából

(2020.01.16)

Örömmel hirdetjük, hogy a 2019/2020-as tanévben az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen informatikából Novák Dániel 12.E osztályos diákunk továbbjutott a 2. fordulóba.

a cikk folytatása...

Refis diákok az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjében!

(2020.01.15)

A decemberi híradásunkban nagy örömmel számoltunk be arról, hogy három diákunk bekerült az Oláh György Középiskolai Kémiaverseny II. fordulójába. Most még nagyobb örömmel tudatjuk, hogy az ott elért eredményük alapján ketten bejutottak az országos döntőbe.

a cikk folytatása...

Természettudományos délután a RefiLaborban

(2019.12.20)

2019. november 28-án (csütörtökön) természettudományos délutánt szerveztünk a Refi-Laborban. A diákokok különféle fizikai-, kémiai- és biológiai témájú látványos kísérleteket, bemutatókat tartottak, elmagyarázva ezek tudományos alapját is az érdeklődő diáktársaiknak és tanáraiknak. Íme a résztvevők és témáik...

a cikk folytatása...

Versenyeredmények biológiából

(2019.12.20)

Örömmel hirdetjük, hogy a 2019/2020-as tanévben az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen biológiából két diákunk jutott be a 2. fordulóba: Hegedüs Lili és Simon Gréta 12. B osztályos tanulók.

a cikk folytatása...

Kutató öregdiákok a RefiLaborban

(2019.12.20)

2019. december 2-án kutató öregdiákok: Dr. Papp Tibor (1994/E) az ATK Állatorvos-tudományi Intézetből, Dr. Lontay Beáta (1994/A) a DE ÁOK Orvosi Vegytani Intézetből és Dr. Timinszky Gyula (1994/E) a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból látogattak meg minket. Természettudományos előadásaikkal és gyakorlati bemutatóikkal megismertették velünk a tudományos munkájukat, s igyekeztek felkelteni a diákok érdeklődését a víruskutatás, a genetika, a molekuláris biológia iránt.

a cikk folytatása...

Versenyeredményeink kémiából

(2019.12.18)

Az 2019/2020-as tanévben újra versenybe szálltak tanulóink kémiából. Az első eredményeink az Oláh György Kémiaversenyen és az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen születtek meg. Mindkét verseny első fordulójában sikeresen szerepeltek diákjaink, és az ott elért kiváló teljesítményük alapján bejutottak a második fordulókba.

a cikk folytatása...

XVIII. ORSZÁGOS DIÁKVEGYÉSZ NAPOK

(2019.10.15.)

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona, a Magyar Kémikusok Egyesülete és a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottságának Vegyészeti Szakbizottsága szervezésében kerül megrendezésre a XVIII. ORSZÁGOS DIÁKVEGYÉSZ NAPOK. A diákkonferencián a diákok a kémia bármely területéről és határterületeiről választott témából készült előadást tarthatnak, demonstrációs és kísérleti eszközöket használhatnak. A diákelőadásokat egyetemi oktatókból, vegyészmérnökökből álló szakmai zsűri értékeli. A legjobb előadást tartó diákok jutalomban részesülnek. A legkiemelkedőbb előadás elnyeri a Diákvegyész Napok fődíját.

FELHÍVÁS
JELENTKEZÉSI LAP

ELTE Kutatók éjszakája

(2019.10.21)

2019. szeptember 27-én került megrendezésre az ELTE által szervezett Kutatók éjszakája. Iskolánk 50 fővel indult el országunk fővárosába, hogy érdekesebbnél érdekesebb előadásokat tekinthessen meg. Érkezésünk után 2 csoportra osztottak minket és elkísértek a kijelölt előadásokra. Az első előadáson betekintést nyerhettünk abba, hogyan használják a matematikát a munka világának különböző területein, mint például pénzügy vagy építészet. Ezután megtekinthettük Magyarország első és egyetlen matematika múzeumát a "MAMA"-t ahol érdekes interaktív feladatokkal vezettek be minket a matematika rejtelmeibe.

a cikk folytatása...

INFÓS Avató

(2019.10.03)

2019. szeptember, egy új tanév kezdete, egy újabb avató megrendezésének feladatai álltak előttünk remélvén, hogy, az avatóünnepség kellemes és szórakoztató hangulatban fog zajlani és maradandó élményekkel zárul. Szeptember 26-án került megrendezésre az idei angol-informatika tagozatos pecúrok avatójára, a 11. A osztály szervezésében. És igen, mint kiderült számunkra, ez az esemény sokkal összetettebb, mint azt első hallásra gondolhatnánk.

a cikk folytatása...

Országos DEBATE (vita) versenyen a Refisek

(2019.10.02)

2019. szeptemberében zajlott a válogatás a Debreceni Egyetem szervezésében megrendezett, és az Amerikai Nagykövetség által támogatott országos DEBATE (vita) versenyre. 3 fős csapattal lehetett nevezni, egy, a rendszerváltást röviden bemutató projekt munkával. Iskolánk csapata (Molnár Enikő, Kövi Aliz és Pásztor Benjámin) 4-5 perces videót készített erről a korszakról.

a cikk folytatása...

Amerikai-Brit Kultúrális Vetélkedő

(2019.09.23.)

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma meghírdeti az Amerikai- Brit kultúrális vetélkedőt, 8. osztályos tanulók részére. A verseny részletes kiirása az alábbi fájlokból letölthető.

Minden Kedves Érdeklődőt Sok Szeretettel Várunk

FELHÍVÁS
Részletes Program

Sportfejlesztési program jóváhagyására irányuló kérelem elbírálása

(2019.09.17)

A Magyar Kézilabda Szövetség (a továbbiakban: MKSZ) az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) 80. § (1) bekezdése, a sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: Stv.) 22. § (2) bekezdésének fa) pontja, a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) 22/C. §-a, valamint a látvány-csapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól szóló 107/2011 (VI.30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 4. §-ának (5) bekezdése alapján meghozta a következő

H A T Á R O Z A T O T
Sportfejlesztési program jóváhagyására irányuló KÉRELEM ITT
Sportfejlesztési program jóváhagyására irányuló KÉRELEM ELBÍRÁLÁSA ITT

ÚTRAVALÓ ÖSZTÖNDÍJPROGRAM „ÚT AZ ÉRETTSÉGIHEZ ALPROGRAM” Jelentkezési felhívás - 2019/2020-AS TANÉV

(2019.09.06)

Az Út az érettségihez alprogram célja a részt vevő tanulók iskolai sikerességének elősegítése, tanulási motivációjuk és önértékelésük erősítése ösztöndíjjal és mentori támogatással, valamint az iskolai lemorzsolódásuk kockázatának csökkentése. A tanulók támogatása a középiskola sikeres befejezésében, a sikeres érettségi vizsga és a felsőoktatási intézménybe történő felvétel elősegítése.

Útravaló Ösztöndíjprogram jelentkezési felhívás….tovább

Tájékoztató a kedvezményes tankönyvellátásról és étkeztetésről

(2019.08.23)

A 2019/2020-as tanévben a kedvezményes tankönyvellátás és étkezés igénybevételéhez kérjük az alábbi tájékoztatókban megjelölt okiratok, valamint az étkezés esetén ezen felül a „Nyilatkozat normatív étkezési kedvezmény igénybevételéhez” nevű dokumentum kitöltését és határidőre történő leadását. (2019. szeptember 02.)

Tájékoztató az ingyenes és kedvezményes étkeztetésről ITT
Tájékoztató a kedvezményes tankönyvellátásról ITT
Nyilatkozat kedvezményes étkezés igénybevételéhez ITT

Rendhagyó biológia óra

(2019.05.20)

2019. április 15-én Dr. Hernádi István, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának docense, tanszékvezetője, neurobiológusa, iskolánk öregdiákja (1987/IV.A) tisztelt meg minket látogatásával. A biológia-kémia tagozatos és biológia fakultációs diákoknak rendhagyó biológiaórákat tartott, ahol a neurokognitív zavarokról, azon belül az Alzheimer-kórról beszélt. Emellett bemutatta az egyetemi kutatásait, a laboratóriumokban folyó kísérleti munkákat is.

a cikk folytatása...

(2019.05.14)

2019. május 7-én 16.50 és 19.15 perc között iskolánk vendége volt Wáberer György pataki öregdiák, intézményünk egyik nagy mecénása, valamint Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete.

a cikk folytatása...

Terepgyakorlat a Sóstói-erdőben

(2019.05.16)

2019. április 11-én tanulmányi kiránduláson vett részt a biológia-kémia tagozatos 10. B osztály Nyíregyházán. Először a Nyírerdő Zrt erdészetébe látogattunk el, ahol egy eligazításon és egy magas színvonalú előadáson vehettünk részt. Ennek keretein belül megismerkedtünk költöző és átutazó madaraink nagy részével, és még valódi madárgyűrűzésnek is tanúi lehettünk. Ezután kint folytattuk a programot, madárfogó hálóval megfogott madarakat vihettünk újabb gyűrűzésre.

a cikk folytatása...

Refis diákok Hollandiában

(2019.05.16)

2019. április 1. és 5. között 11 kilencedikes diák utazott két kísérővel (Kiss Norbert tanár úr és Dienes Orsolya tanárnő) a hollandiai Barneveld városában található testvériskolába. A diákok már ismerősként üdvözölhették egymást holland testvéreikkel, hiszen egyrészt már hónapokkal azelőtt felvették egymással a kapcsolatot, másrészt pedig februárban a holland diákok töltöttek el 5 napot az iskolánkban. A programok idén is színesek és változatosak voltak. Hétfőn délelőtt körbejártuk a nagyon modern iskolát, ebéddel vártak bennünket, majd egy hosszabb testnevelés óra várt ránk. A két holland testnevelés tanár izgalmas, csapatépítő, játékos órát tervezett a diákoknak, ahol többféle labdajátékot kipróbálhattak, és leleményességet kívánó tesis feladatokat oldhattak meg együtt. Nagyon gyorsan feloldódott a társaság.

a cikk folytatása...

Csengőbúcsú 2019

(2019.05.06)
KÉPEK ITT

Beszámoló a VIII. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyről

(2019.04.15)

Idén nyolcadik alkalommal rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt. Iskolánkból Gáliczki Ádám (12.E) és Füssi-Nagy Regő (10.E) alkotott egy csapatot és írta meg az írásbeli elődöntőt. Ebben a fordulóban 131 csapatból 12. helyen végeztek, így meghívást kaptak a Szegeden április 12-én megtartott középdöntőre. A szervezők kiemelték, hogy a feladatok során nem csupán a középiskolai könyvekben megtalálható anyagra kíváncsiak, hanem elsősorban azok gyakorlati alkalmazására, a tudás felhasználására.

a cikk folytatása...

2019. áprilisi versenyeredményeink kémiából

(2019.04.15)

Ebben a hónapban két országos versenyen vettek részt Gimnáziumunk tanulói. Április 5-7. között rendezték meg Debrecenben a II. Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny országos döntőjét. Erről a három fordulós, nagyon nívós versenyről és diákjaink szerepléséről az előző hónapokban is hírt adtunk, most pedig örömmel számolunk be arról, hogy Pásztor András 10.B osztályos tanulónk a döntőben szép versenyzéssel a 12. helyezést érte el.

a cikk folytatása...

Tornaversenyen a Refisek

(2019.04.09)

Iskolánk szombaton (04.06.-án) részt vett a Református Gimnáziumok kötötti tornaversenyen Debrecenben, ahol a leány csapatunk 5. a fiú csapatunk pedig 2. helyezést ért el. A leány csapat tagjai: Balogh Lili, Valler Anna, Bogáthy Júlia, Tóth Zsófia, Hegedűs Lili és Rétlaki Orsolya.

a cikk folytatása...

Refisek olasz versenyen

(2019.04.08)

2019. március 22. és 23. között rendezték meg Budapesten, a Kőbányai Szent László Gimnáziumban a 45. Festival D’Italiano elnevezésű országos olaszos versenyt. A versenyen a gimnázium tanulói közül Szebényi Dávid (10/B) prózamondó kategóriában a zsűri dicséretét, Kopp Kinga (11/A) a Debreceni Egyetem írásbeli pályázatán 2. helyezést, Kövi Aliz és Gál Balázs (11/E) a csoportos ének kategóriában pedig arany minősítést nyert.

a cikk folytatása...

Sítáborban a Refisek

(2019.04.01)

2019 március 5-én indult a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának snowboardozni és síelni vágyó kis csapata Lengyelországba. Az utazás kivitelezésében segítségünkre volt a vidám delfin utazási iroda valamint a kísérő tanárunk, Lipiczki Imre. Haladó és kezdő síelők, snowboardosok is részt vettek a táboron, az utóbbiak már első este megkezdték az alapok elsajátítását.

a cikk folytatása...

Refis siker az Országos Dráma Tanulmányi Versenyen

(2019.03.25)

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg az idén az Országos Dráma Tanulmányi Versenyt, amelyen Magyarországról és határon túlról is megmérettetik magukat a színház világát kedvelő és a színjátszásban is jeleskedő 9-10. évfolyamos diákok. A verseny első fordulójában százhúsz diák írta meg a feladatlapot, amelynek témája a spanyol barokk és a francia klasszicista dráma és színház. Közülük ötvenen jutottak be a második fordulóba.

a cikk folytatása...

Dr. Jakó János biológiaverseny

(2019.03.25)

2019. március 7-én délután, ötödik alkalommal rendeztük meg iskolánk Refi Laborának biológiaversenyét a Dr. Jakó János biológiaversenyt. Idén 5 általános iskola 10 csapata (20 diákja) mérhette össze tudását az emberi testről. A 8. évfolyamos diákoknak először egy írásbeli feladatsort kellett megoldaniuk, majd a gyakorlati rész következett: vérkeringési modell vizsgálata, szervek és szövetek felismerése és párosítása, torzó modell vizsgálata, bőrérzékelés Braille-írás kitapogatásával, valamint kémcsőkísérletek várták a versenyzőket.

a cikk folytatása...

Református Iskolák Országos Matematikaversenye

(2019.03.20)

Idén is megrendezésre került a Református Iskolák Országos Matematikaversenye, ahol Gimnáziumunk tanulói örömmel vettek részt. Március 1-2-án rendezték Debrecenben. Iskolánkból Czifra Meliton, Sánta Krisztina, Csáki Donát, Soós Szabolcs, Séra Kornél és Simon Szinta vett részt mind az egyéni, mind a csapatversenyen. A megérkezés után lehetőségünk nyílt szétnézni a városban. A verseny első napján 3 óra állt a rendelkezésünkre, hogy megoldjuk a kiadott feladatlapot.

a cikk folytatása...

Refis sikerek a Budai József Országos Református Biológia versenyen

(2019.03.08)

A miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon 2019. február 1-2-án rendezte a Budai József Országos Református Biológia Versenyt, melyre iskolánkból hét tanulóval készültünk. A verseny a pénteki délutáni rövid köszöntőt követően egy írásbeli fordulóval kezdődött, ahol évfolyamok szerint beosztva adhattak tudásukról számot a diákok.

a cikk folytatása...

HOLLAND DIÁKOK A REFIBEN

(2019.03.06)

Az idén a negyedik évébe ért a holland iskola partnerkapcsolatunk. Február elején 11 holland diák érkezett két tanárral iskolánkba Barneveldből. A diákokat magyar családok fogadták nagy szeretettel, akikkel már néhány hónappal korábban az Internet segítségével megismerkedtek. A holland csoport öt napot töltött az iskolánkban, változatos programokat kínáltunk számukra. Hétfőn közös pizzázással kezdtük az ismerkedést.

a cikk folytatása...

Versenyeredményeink kémiából 2019. februárjában

(2019.03.04)

Gimnáziumunk tanulói ebben a hónapban két országos versenyen vettek részt. Február 22-23-án rendezték az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny harmadik fordulóját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Iskolánkból Pásztor András 10.B osztályos tanuló jutott be az országos döntő II. kategóriájának 10 fős mezőnyébe. A verseny itt két részből állt: első napon egy feladatlapot kellet megoldani 240 perc időkeretben, a második napon pedig egy előre kiadott témában kellett előadást tartani, amit zsűri pontozott és értékelt.

a cikk folytatása...

DR. JAKÓ JÁNOS BIOLÓGIAVERSENY

(2019.02.07)

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma DR. JAKÓ JÁNOS BIOLÓGIAVERSENYT rendez. A verseny célja: a tizenéves korosztály legyen tisztában az emberi test felépítésével, működésével, egészségtanával; ismerje az egészséges életmód és a betegségek megelőzésének lehetőségeit, a környezetszennyezés és a civilizált életmód egészségünket veszélyeztető hatásait. A versenyen 8. évfolyamos tanulók vehetnek részt.

Részletes versenykiírás ITT

Tanulmányi kirándulás az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán

(2019.02.01)

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának 10. évfolyamos biológia-kémia tagozatos osztálya egy januári csütörtöki napon, Búzásné Nagy Gabriella tanárnő szervezésében Budapestre utazott, hogy látogatást tegyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán. A kirándulást megelőzően és azt követően is egy az egyetem által szervezett, összesen hat fordulóból álló kémiaversenyen is részt veszünk, ahol az emelt szintű kémia érettségi kísérleteivel kapcsolatos feladatokat kell megoldani.

a cikk folytatása...

Sportfejlesztési program jóváhagyására irányuló kérelem elbírálása

(2018.11.20)

A Magyar Kézilabda Szövetség (a továbbiakban: MKSZ) az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) 80. § (1) bekezdése, a sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: Stv.) 22. § (2) bekezdésének fa) pontja, a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) 22/C. §-a, valamint a látvány-csapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól szóló 107/2011 (VI.30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 4. §-ának (5) bekezdése alapján meghozta a következő

H A T Á R O Z A T O T
Sportfejlesztési program jóváhagyására irányuló kérelem ITT
Sportfejlesztési program jóváhagyására irányuló kérelem elbírálása ITT

ORSZÁGOS FORDÍTÁSI VERSENY REFIS RÉSZTVEVŐKKEL

(2018.11.05)

2018. májusában országos fordítási versenyt hirdetett angol és német nyelvből az ELTE ORIGÓ Nyelvi Centruma. A verseny 2 fordulóból állt. Az 1. fordulóban egy előre kiadott angol, illetve német nyelvű szöveg magyar nyelvre történő fordítása volt a feladat. Iskolánkban angol nyelvből hatan adták be pályamunkájukat. Mivel iskolánként a három legjobb nevező munkáit várták a verseny szervezői, ezért egy iskolai előválogatóra volt szükség. Így választotta ki egy magyar-angol szakos kollégánk és az anyanyelvi lektorunk a jeligés beadott dolgozatokból a 3 legjobb munkát. Majd az országos szinten továbbított fordításokból egy szakmai zsűri választotta ki azokat a pályázókat, akik bekerültek a 2. fordulóba.

a cikk folytatása...

Biológia-kémia tagozatosok avatása

(2018.11.05)

Gimnáziumunkban már régi hagyománynak számít az új biológia-kémia tagozatosok avatása. Persze ez idén se volt másképp. Mind a pecúrok, mind mi, a 11.-esek nagy izgalommal vártuk ezt a napot. A pecúrokat és a felsőbb éveseket különböző csoportokba osztottuk, majd elindultak a csapatok egyik versenyállomásról a másikra.

a cikk folytatása...

A Kórus jelene és múltja a Refiben!

(2018.10.16)

Örömteli kezdeményezés volt a 2015/16-os tanévben, amikor Nagy-Baló Csaba igazgató és Füsti-Molnár Szilveszter rektor urak kezdeményezésére Bereczki Róbert és Berkesi Sándor karnagyok vezetésével, megalakulhatott a kollégium kórusa. Örömteli és fontos, hiszen a történelem során a pataki iskola életében, mindig központi szerepet játszott az énekkar, illetve az egyéb zenei együttesek.

a cikk folytatása...

Országos Kémiaverseny- Országos Refis Siker

(2018.10.08)

Idén immár 20. alkalommal rendezte meg a kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium a református iskolák országos kémiaversenyét október 6-án. Ezen a versenyen a diákok elméleti és gyakorlati ismereteikről adtak számot: versenydolgozatokat írtak és laboratóriumi méréseket végeztek.

a cikk folytatása...

ÉREMESŐ SZOLNOKON

(2018.09.25)

A végéhez közeledik a kenus idény. Versenyzőink Szolnokon jártak a hétvégén (09.23.). Egy jó hangulatú, okosan szervezett megmérettetés részesei voltak az SRKG Alapítványának sportolói a Holt-Tisza kajak-kenu pályáján.

a cikk folytatása...

Amerikai-Brit Kultúrális Vetélkedő

(2018.09.21.)

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma meghírdeti az Amerikai- Brit kultúrális vetélkedőt, 8. osztályos tanulók részére. A verseny részletes kiirása az alábbi fájlokból letölthető.

Minden Kedves Érdeklődőt Sok Szeretettel Várunk

FELHÍVÁS
Részletes Program

Kenusaink Tiszaújvárosban és Miskolcon versenyeztek

(2018.08.25)

Az elmúlt két szeptemberi hétvégén kenusaink Tiszaújvárosban és Miskolcon versenyeztek. Míg a Tisza parti városban a kajak-kenu népszerűsítése volt a cél egy dísztóban, addig a Csorba tavon a borsodiak versenyeztek egymással. Az idei nyár „esőtlensége” kissé megnehezítette a versenyzést, hiszen mindkét tóban nagyon kevés víz volt, így megesett, hogy a lapátok a medret súrolták.

a cikk folytatása...

Tájékoztató a kedvezményes tankönyvellátásról és étkeztetésről

(2018.08.28)

A 2018/2019-es tanévben a kedvezményes tankönyvellátás és étkezés igénybevételéhez kérjük az alábbi tájékoztatókban megjelölt okiratok, valamint az étkezés esetén ezen felül a „Nyilatkozat normatív étkezési kedvezmény igénybevételéhez” nevű dokumentum kitöltését és határidőre történő leadását. (2018. szeptember 03.)

Tájékoztató a kedvezményes tankönyvellátásról….tovább
Tájékoztató az ingyenes és kedvezményes étkeztetésről...tovább
NYILATKOZAT ingyenes vagy kedvezményes intézményi gyermekétkeztetés igénybevételéhez...tovább

Szolnokon versenyeztek kenusaink

(2018.08.25)

2018. augusztus 2-5. között rendezték meg Szolnokon a Serdülő, ifjúsági és U23-as Magyar Bajnokságot. 75 egyesület 3367 nevezett sportolója között versenyzett Bodnár Anna, Gál Panna és Bana László, az SRKG Alapítványának kenusai, Liksay Péter irányítása alatt.

a cikk folytatása...

ÚTRAVALÓ ÖSZTÖNDÍJPROGRAM „ÚT AZ ÉRETTSÉGIHEZ ALPROGRAM” Jelentkezési felhívás - 2018/2019-ES TANÉV

(2018.07.26)

Az Útravaló Ösztöndíjprogram esélyteremtő alprogramjainak célja a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, köztük roma tanulók iskolai sikerességének elősegítése, motivációjuk és önértékelésük erősítése mentori támogatással. Az „Út az érettségihez” ösztöndíjprogram célja a részt vevő tanulók támogatása a középiskola sikeres befejezése, sikeres érettségi vizsga és a felsőoktatási intézménybe történő felvétel elősegítése.

Útravaló Ösztöndíjprogram jelentkezési felhívás….tovább

facebook



Készítette: Kocsi László