II. Református Iskolai Napok

(2013.10.22.)

A gálaműsor megnyitóján Szatmáriné Tóth-Pál Ildikó iskolaigazgató a meghívott holland intézmény vezetőjével, illetve Pavletitsné Egressy Máriával, a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium igazgatójával karöltve köszöntötte a diákokat. Különleges alkalomnak nevezte a rendezvénysorozatot, amelyet idén négy helyszínen, Miskolc, Kazincbarcika és Heves mellett Sárospatakon rendeztek.

a cikk folytatása...

Együttműködési Megállapodás

(2013.10.26.)

A Rákóczi Szövetség nyertes pályázóiként immár II. alkalommal látogattak iskolánkba a Marosvásárhelyi Református Kollégium képviselői. A közös emlékezésen túl a két iskola vezetői aláírták a Testvériskolai Együttműködési Megállapodást.

a cikk folytatása...

Kazinczy lábnyomán

(2013.10.26.)

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében 2013. 10.11-én Sátoraljaújhely--Széphalom¬ helyszíneket érintve vetélkedőt hirdetett a Magyar Nyelv Múzeuma.

a cikk folytatása...

Megemlékezés az ’56-os forradalom évfordulóján

(2013.10.22.)

A hétkezdő istentisztelet keretében emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadság évfordulójáról. Szabó Árpád lelkipásztor vallástanár a Példabeszédek könyve 14: 34 alapján a nemzetek sorsáról beszélt, a történelem tanúságtétele igazolását hozta fel: „Az igazság felmagasztalja a nemzetet; a bűn pedig gyalázatára van a népeknek.”

a cikk folytatása...

Pataki Refiseknek játszott a Söndörgő Együttes

(2013.10.18.)

Játszottak a londoni Queen Elizabeth Hallban, felléptek Ferus Mustafov szaxofonossal, 2011-ben megjelent lemezük, a Tamburising – Lost Music of the Balkans kapcsán pedig olyan lapok méltatták őket, mint a The Guardian vagy a The Financial Times. Divatba hozták a tamburát – ezt éppenséggel a The Independent szakírója jegyezte meg a Söndörgő együttesről, s ha már divatba hozták, úgy gondolták tovább is adják a Docler SchoolTúra program keretein belül nyújtva ingyenes zenei nevelést a fiataloknak.

a cikk folytatása...

Pecúr hét

(2013.10.18.)

Iskolánkban hagyomány szerint az első évet kezdő gimnazistáknak, azaz pecúroknak különböző programok szervezésével igyekszünk segíteni, megkönnyíteni az évkezdésüket. Ilyen esemény a pecúr tábor, a pecúr hét, pecúr avató és az azt követő bál. A pecúr tábort a tanítás kezdetét megelőző héten szerveztük, a pecúr hét programjaira október első hetében került sor.

a cikk folytatása...

Őszi érettségi vizsganapok, 2013/2014-es tanév OKTV időpontjai

(2013.09.09)
Őszi érettségi vizsganapok.PDF
2013/2014-es tanév OKTV időpontjai

XI. debreceni atlétikaverseny

(2013.10.17.)

Idén már XI. alkalommal rendezték meg a Református Gimnáziumok közötti Atlétika versenyt Debrecenben, ahol a sárospataki Refi negyedik alkalommal képviseltette magát. Négy új diákkal frissítettük kis csapatunkat és így indultunk el újabb eredmények eléréséért.

a cikk folytatása...

Refis diákok az idei Csillagponton

(2013.10.17.)

A Csillagpont a Kárpát-medencei református ifjúság legfontosabb találkozási helye, ahol a gimnazisták, egyetemisták és ifjú házasok átélhetik a közösség és az együvé tartozás érzését, új ismeretségeket köthetnek és megoszthatják egymással tapasztalataikat. Idén nyáron ismét megrendezték a nagyszabású fesztivált, amelyre ezúttal a Nagykunságban várták a 3700 fiatalt, július 23 - 27. között.

a cikk folytatása...

Megemlékezés az Aradi Vértanúkról

(2013.10.07.)

Október 7. hétfő, második óra, templom, a Kollégium közösségének hétkezdő istentisztelete. Egy kicsit „más”, ünnepélyes. Azon túl, hogy Isten áldását kérjük heti munkánkra, emlékezünk: Vértanúinkra...

a cikk folytatása...

Szabó Károly atlétika emlékverseny

(2013.10.08.)

A Sárospataki Református Kollégium intézményeiben mindig nagy hangsúlyt fektettek a hagyományok ápolására. Nincs ez másként a sport terén sem: tisztelegünk a nagy elődök által elért eredmények előtt, megemlékezünk munkásságukról.

a cikk folytatása...

ÁVG-REFI Regatta

(2013.10.09.)

A vasárnapi Magyarország szeretlek vetélkedő után, tovább fokozta a hangulatot a másnap, szeptember 30-án megtartottRegatta. Az előző napi sikereken felbuzdulva, a feléledő versenyszellem rengeteg Refist vonzott a Bodrog partjára szurkolni. Három kategóriában indultak négyes kenukkal az iskolákat képviselő csapatok a vártól a Refi csónakházáig tartó szakaszon.

a cikk folytatása...

Diákkoncert a zene világnapja alkalmából

(2013.10.08.)

„A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha hiányzik.”E szavakat Kodály Zoltán vetette papírra. Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin javaslatára emelte október 1-jét a Zene Világnapja rangjára. A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának tanulói diákkoncerttel tisztelegtek a zene ünnepe előtt.

a cikk folytatása...

Esszéíró refisek sikere az Eszterházy Főiskolán

(2013.10.08.)

2013 tavaszán az Eszterházy Károly Főiskola Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete Napjaink végvárai címmel esszé- és képzőművészeti pályázatot hirdetett középiskolásoknak a Gárdonyi–Bródy-emlékév alkalmából.

a cikk folytatása...

facebookKészítette: Kocsi László