right left

Kenusaink a VIDÉK BAJNOKSÁGon FADD-DOMBORIban

(2018.07.10)

2018. július 06. 07. és 08-án, pénteken, szombaton és vasárnap Fadd-Dombori rendezte az idei Vidék Bajnokságot a Duna holtágán. A Vidék Bajnokság azt jelenti, hogy mindenki nevezhetett- nevezett is, aki nem budapesti egyesület tagja. Az 56 nevező klub versenyzői összesen 2582-szer „álltak” rajthoz, közül a mieink 18 alkalommal.

a cikk folytatása...

Átadtuk az SRK Wáberer Sportcentrumot

(2018.06.29)

Hálásak vagyunk Istennek, hogy 2018. június 24-én ünnepi keretek között átadhattuk a SRK Wáberer Sportcentrumot. Ezúton szeretnénk megköszönni mindenkinek a múltbeli és jövőbeli támogatását, valamint hogy jelenlétükkel gazdagították ünnepünket!

a cikk folytatása...

A Sárospataki Református Kollégium

Wáberer Sportcentrum Születése

Youtube video klikk...

Győrben, az Országos Bajnokságon eveztek kenusaink

(2018.05.30)

Kenusaink a hétvégén (2018. május 26-27-én) Győrbe utaztak a Graboplast Maraton Magyar Bajnokságra. A táv a Dunán a lányoknak 10 km, fiúknak 15 km volt. Kevés múltuk ellenére kenusaink nekivágtak e hosszú és embert próbáló távnak. Derekasan helytálltak a versenyen. A lányokat az U15-U16-os korcsoportban együtt indították és díjazták.

a cikk folytatása...

Ismét dobogón a Refi kenusai

(2018.05.28)

2018. május 19-én rendezték meg Tiszaújvárosban a Borsod Megye Bajnokságot a kajak-kenusok. 298 versenyző ült vagy térdelt a hajókba 2000 méteren a Tisza mellékágán. A pataki refisek ismét szépen teljesítettek.

a cikk folytatása...

Terepgyakorlat a Zemplénben

(2018.05.25)

Április végén iskolánk 10. és 11. évfolyamos biológia-kémia tagozatos diákjai számára terepgyakorlatot szerveztünk Kőkapura és környékére. Délelőtt egy természetvédelmi őr vezetésével egy szakmailag nagyon tartalmas, kb. 10 km-es gyalogtúrát tettünk az Istvánkúti Nyírjes fokozottan védett természetvédelmi területre.

a cikk folytatása...

Refis díjeső az országos Áprily Szavalóversenyen

(2018.05.10)

Március 24-én, szombaton rendezték meg az Országos Áprily Lajos Szavaló- és Prózamondó Versenyt Kaposvárott. A megmérettetést minden évben, tavasszal más-más református gimnázium szervezi, amelyen iskolánként két-két diák mérheti össze a tehetségét. Intézményünket Szabó Diána Elizabet (11. A) és jómagam (Gócs Annabella, 11. E) képviseltük. Szokásunkhoz híven és a helyszín távolsága miatt már a verseny előtti napon elutaztunk a helyszínre.

a cikk folytatása...

Csengőbúcsú a Refiben

(2018.04.25)

Az idei tanévben is, amely a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának 487. tanéve, a májusi érettségi vizsgák előtt, 2018. május 5-én került sor a hagyományos Csengőbúcsúra. A gyönyörű esemény során, refis specifikumként, nemcsak a virágba borult iskolaépületnek, hanem a feldíszített csengőnek is búcsút intettek a ballagó diákok.

a cikk folytatása...

XVII. ORSZÁGOS DIÁKVEGYÉSZ NAPOK

(2018.04.25)

Idén újra az 1986-os születési helyén, a pataki gimnáziumban rendeztük meg a Diákvegyész Napokat. A diákkonferencia megnyitóját április 6-án tartottuk a Sárospataki Református Kollégium Imatermében. A diákokat, felkészítő tanáraikat, szülőket és a rendező iskola diákjait és tanárait Nagy-Baló Csaba, a gimnázium igazgatója és Androsits Beáta, a Magyar Kémikusok Egyesülete ügyvezető igazgatója, a rendezvény társszervezője köszöntötte.

a cikk folytatása...

Évadnyitó kajak-kenu verseny a Csorba-tavon

(2018.04.23)

Az SRKG kenusai a 2018-as év évadnyitó rendezvényén vettek részt április 22-én. A szikrázóan napsütéses időben a versenyzőknek, egymáson kívül, kis széllel kellett megküzdeniük a vizen 2000 méteren.

a cikk folytatása...

Laus viventi Deo!

(2018.04.16)

2018. április 13-án Felsőzsolcán került megrendezésre a VI. Csomasz Tóth Kálmán Egyházi Énekverseny, melyen gimnáziumunkat három tanuló képviselte: Kopp Kinga 10/A, Ambrus Borbála Stefánia és Oroszi József Álmos 10/B osztályos tanulók. Mindhárman ezüst minősítésben részesültek a zsűri döntése alapján.

a cikk folytatása...

Újabb Refis diák az országos döntőben!

(2018.04.04)

A Bolyai János Matematikai Társulat idén is megrendezi az Arany Dániel Matematikai Tanulóversenyt, ami a 9-10. évfolyamos diákok legfontosabb és legnagyobb országos matematika versenye. Iskolánkból három tanuló, Csáki Donát és Pásztor András 9.B, valamint Soós Szabolcs 10.B jutott be a második fordulóba.

a cikk folytatása...

Refis siker a nemzetközi angol nyelvű szónokverseny országos döntőjében

(2018.04.04)

2018. március 23-án a BGSZC Szent István Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma adott otthont a BBC Entertainment és az English Speaking Union (ESU) szervezetek által már 38 éve meghirdetett és rendezett nemzetközi verseny országos döntőjének. Az angol nyelvű megmérettetésre az ország 18 középiskolájából érkeztek versenyzők, akik előzőleg (ahogy iskolánk is) egy helyi válogatón vettek részt, ahonnan az első helyezett kvalifikálta magát a döntőbe.

a cikk folytatása...

FESTIVAL D’ITALIANO 2018 – Debrecen

(2018.03.26)

Tavaly Gyulán rendezték meg a Festival D’Italiano versenyt, ami akkora élmény volt számomra, hogy már akkor eldöntöttem, hogy a következő alkalmat sem fogom kihagyni. Kíváncsian vártam, hogy az idén hol kerül megrendezésre. Amikor megtudtam, hogy Debrecenben lesz márciusban, el is kezdtem gondolkodni rajta, hogy milyen kategóriákban induljak idén.

a cikk folytatása...

Refis diákok az országos döntőben!

(2018.03.22)

A Magyar Kémikusok Egyesülete Kémiatanári Szakosztálya és a Szegedi Tudományegyetem idén 50. alkalommal rendezi meg az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyt. Iskolánkból Simon Gréta 10.B és Pásztor András 9.B jutott be a megyei döntőbe, ahol mindketten kategóriájukban a 2. helyezést érték el, így részt vehetnek a 2018. április 13-15-én Szegeden rendezendő országos döntőn.

a cikk folytatása...

Nemzetközi Angol nyelvű szónokverseny iskolai fordulója

(2018.03.22)

Egy nyelvi osztály diákjaként mindig érdekeltek az idegen nyelvű versenyek, s nem volt ez másképp az angol nyelvű szónokversennyel sem. Ezt a nívós megmérettetést világszerte több mint 50 országban rendezik meg, több mint 50 ezer résztvevővel. Először a középiskolákban zajlanak helyi fordulók, melyek győztesei továbbjutnak az országos versenyre. A nyertesek pedig Londonban képviselhetik országaikat.

a cikk folytatása...

Tisztelt Szülők! Kedves Felvételiző Diákok!

(2018.03.14)

Kérjük, a felvételi eredmények megtekintése előtt olvassák el az alábbi tájékoztatót!

A rangsor megtekintéséhez engedélyezze a Flash megnyitását!!

TÁJÉKOZTATÓ...
IDEIGLENES RANGSOR ITT...

Regionális Diákszínjátszó Fesztiválra készül a Refi Soha Színjátszó Köre

(2018.03.01)

Március 7-én rendezik az Országos Diákszínjátszó Találkozó regionális fordulóját a Miskolci Nemzeti Színházban. Ezen a rendezvényen először méretteti meg magát a Soha Színjátszó Kör. Az Esti Kornél című darabjukat viszik, amelyet júniusban a gimnázium színe előtt is előadtak, majd a Nagykönyvtár meghívottjaként a „Múzeumok Éjszakája” rendezvényen, s aztán ősszel Szilágycsehben a Partiumi Diákszínjátszó Fesztiválon.

a cikk folytatása...

Sítábor

(2018.02.27)

Az idei Refis sítábort a már jól bevált Osztrák Alpokba szerveztük Gerlitzenre. 4 sínapot töltöttünk el a csodás kilátással és kiváló pályarendszeréről híres sípályán. 16 fővel vettünk rész diákok és felnőttek együtt, jó hangulatban.

a cikk folytatása...

A szerencsi gyülekezet vendégei voltunk- Kiszálláson járt a 9. A osztály

(2018.02.27)

2018. február 11-én Istentől megáldott vasárnapot tölthettünk el Szerencsen a református gyülekezet meghívására. Érkezésünkkor meleg szeretettel köszöntött bennünket Balázs Pál, a gyülekezet lelkipásztora. Rövid énekpróba után elkezdődött az istentisztelet a nemrég felújított templomban. Az igét Fejér Zoltán iskolalelkész hirdette: szolgálata személyre szabott, értékes üzenetet hordozott, melyet az istentisztelet végén nem csak Balázs Pál nagytiszteletű úr, hanem a gyülekezet tagjai is megköszöntek. Osztályunk tagjai igeolvasással, versmondással, ifjúsági és gyülekezeti énekekkel szolgáltak, örömet és mosolyt csalva az arcokra.

a cikk folytatása...

DR. JAKÓ JÁNOS BIOLÓGIAVERSENY

(2018.02.12)

A verseny célja, hogy a tizenéves korosztály legyen tisztában az emberi test felépítésével, működésével, egészségtanával; ismerje az egészséges életmód és a betegségek megelőzésének lehetőségeit, a környezetszennyezés és a civilizált életmód egészségünket veszélyeztető hatásait

A részletes versenykiírás ITT

Sportfejlesztési program jóváhagyására irányuló kérelem elbírálása

(2017.12.19)

A Magyar Kézilabda Szövetség (a továbbiakban: MKSZ) a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) 71. §-ának (1) bekezdése, a sportról szóló 2004. évi I. törvény (a továbbiakban: Stv.) 22. § (2) bekezdésének fa) pontja, a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) 22/C. §-a, valamint a látvány-csapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól szóló 107/2011 (VI.30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kormányrendelet) 4. §-ának (5) bekezdése alapján meghozta a következő

H A T Á R O Z A T O T

Sportfejlesztési program jóváhagyására irányuló kérelem ITT
Sportfejlesztési program jóváhagyására irányuló kérelem elbírálása ITT

Holland diákok lehettünk egy hétre Barneveldben

(2017.12.20)

Iskolánk, a nyelvtanulás terén is sok segítséget nyújt diákjai számára. Az egyik ilyen program a cserediák lehetőség, melynek ebben a tanévben én is a részese voltam. A holland Barneveld városka lakója lehettem 12 diáktársammal és két pedagógus kísérővel 2017. október 23-27. között. Érdekes és hatalmas élmény volt a számomra belecsöppenni egy holland diák mindennapjaiba.

a cikk folytatása...

Megyei Idegen Nyelvű Szavalóverseny

(2017.12.20)

Kilencedik alkalommal került megrendezésre november 16-án, csütörtökön, a miskolci Zrínyi Ilona Gimnáziumban, a Megyei Idegen Nyelvű Szavalóverseny. A versenyt angol, német, olasz és francia nyelven hirdette meg a Jedlik Ányos Tudományos Ismeretterjesztő Társaság. A verseny során a versenyzők először az elődöntőkben adták elő versüket, melyeknek témája a zene, a muzsika volt. Iskolánkat négyen képviselték angol nyelvű versükkel.

a cikk folytatása...

A Köveshegyi Idősek Otthonába látogatott a 10.E osztály

(2017.11.25)

Az idősek hete alkalmával osztályfőnökünk vezetésével ellátogattunk a Köveshegyi Idősek Otthonába. Célunk az volt, hogy színt vigyünk az egyforma hétköznapjaikba és megkönnyítsük az egyedüllétüket. Néhányunk verssel készültünk, és különböző énekeket is vittünk magunkkal. Már az oda vezető út is jó hangulatban telt, mosolyogva léptünk be az otthonba, remélve, hogy ebből a vidámságból másoknak is adhatunk.

a cikk folytatása...

VERSENYFELHÍVÁS

(2017.11.16)

A Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona, a Magyar Kémikusok Egyesülete és a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Akadémiai Bizottságának Vegyészeti Szakbizottsága szervezésében kerül megrendezésre a

XVII. ORSZÁGOS DIÁKVEGYÉSZ NAPOK

A verseny részletes leírésa és a jelentkezési lapok letölthetők itt…. ITT

VERSENYFELHÍVÁS

(2017.11.16)

Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma REFILabor ANALITIKAI VERSENYT HÍRDET TIZENÉVESEKNEK. A verseny célja: a tizenéves korosztály legyen tisztában a különböző környezeti problémák környezet - egészségügyi hatásaival és ismerje meg a lehetséges megelőzési módokat. A vetélkedőn 7-8. évfolyamos, háromfős csapatok vehetnek részt.

A verseny részletes leírésa és a jelentkezési lapok letölthetők itt…. ITT

Biológia-kémia tagozatos avató

(2017.10.29)

Idén ősszel is megrendezésre került a biológia-kémia tagozatos diákok befogadása a „bikémesek családjába”. Ez immár hagyomány a Refi életében. Minden év szeptemberében a tagozatos pecúrok nagy izgalommal várják, hogy mit találnak ki számukra a felsőbb évfolyamosok..

a cikk folytatása...

Ünnepi megemlékezés az Aradi Vértanúk Emléknapja alkalmából

(2017.10.08)

Az aradi vértanúk kivégzésének napját 2001-ben nyilvánították nemzeti gyásznappá, melyről a hagyományokhoz híven a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának,Általános Iskolájának és Diákotthonának tanulói és pedagógusai is megemlékeztek 2017. október 6-án.

a cikk folytatása...

REFISEK A NAGY ZOLTÁN EMLÉKVERSENYEN

(2017.09.26)

Iskolánk kenusai a hétvégén egy rangos megmérettetésen vettek részt Szolnokon. A 16. alkalommal megrendezett Nagy Zoltán Emlékverseny az ország egyik legnépesebb versenyének számít kajak-kenus berkekben. Lányaink és fiaink nem hoztak ránk szégyent...

a cikk folytatása...

Angol nyelvű konferncián a Refis diákok

(2017.09.22)

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán került megendezésre szeptember 14. és 15. között a Molecular Frontiers Szimpózium, melyre mi, iskolánk diákjai is meghívást kaptunk. A kétnapos eseményen bepillantást nyerhettünk nemzetközileg elismert fizikusok és kémikusok fáradhatatlan munkáinak gyümölcsébe, illetve előadásokat hallhattunk a fehérj​ék​ molekuláris felépítéséről és működéséről.

a cikk folytatása...

ÚTRAVALÓ ÖSZTÖNDÍJPROGRAM „ÚT AZ ÉRETTSÉGIHEZ ALPROGRAM” Jelentkezési felhívás - 2017/2018-AS TANÉV

(2017.08.24)

Az Útravaló Ösztöndíjprogram esélyteremtő alprogramjainak célja a hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, köztük roma tanulók iskolai sikerességének elősegítése, motivációjuk és önértékelésük erősítése mentori támogatással. Az „Út az érettségihez” ösztöndíjprogram célja a részt vevő tanulók támogatása a középiskola sikeres befejezése, a felsőoktatásba való bejutás elősegítése céljából.

Útravaló Ösztöndíjprogram jelentkezési felhívás…. ITT

Sárospatak, az örök érték

(2017.07.12)

Idén negyedik alkalommal kaptam érettségi elnöki megbizatást a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumának magyar-angol két tanítási nyelvű osztályába. Annyi élményt, feledhetetlen emberi kapcsolatokat és biztatást kaptam a Refiben, hogy úgy érzem, néhány gondolatot írásba kell foglalnom.....

a cikk folytatása...

facebookKészítette: Kocsi László