Csengőbúcsú

(2015.05.01)

Több évtizede már, hogy a rokonaimnál láttam egy fényképet: tömeg, sok, öltönyös fiatalember szép sorba rendeződve, közülük egy – a szónok – némileg kiemelve, háttérben egy kis harang. Az unokatestvérem csengőbúcsúja – hangzott a magyarázat. – Az meg mi? Patakon így hívják a ballagást. A nyolcvanas évek elején aztán meg is tanultam a szót a többi pataki kifejezéssel – pecúr, dufárt, tápintézet – együtt. Akkor Sárospataki Rákóczi Gimnázium volt a nevünk. Az SRG-t talán azért választották, mert abban benne volt a régi név. A megőrzésről volt itt szó: megtartani, átvinni az értéket, a hagyományt ideológiákon túlmutatóan.

a cikk folytatása...

Tudományos ismeretterjesztő előadások és gyakorlat a Refi Laborban

(2015.04.28)

2015. április 20-án három kutató érkezett hozzánk, hogy természettudományos előadásaikkal és gyakorlati bemutatóval megismertessék velünk tudományos munkájukat, valamint felkeltsék a diákok érdeklődését a víruskutatás, a molekuláris biológia iránt. Dr. Papp Tibor, pataki öregdiák (1994./E), tudományos főmunkatárs, és két horvát származású kolléganője, Iva Podgorski és Dr. Marina Bidin tudományos munkatársak, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont, Állatorvos-tudományi Intézet, Molekuláris és Összehasonlító Virológiai Témacsoportok kutatói, Marie Curie Ösztöndíj-nagykövetek.

a cikk folytatása...

Kiszállások

(2015.04.21)

A 12. H osztály gimnáziumi tanulmányai vége felé közeledve, még utoljára kiszállásra mehetett a húsvéti csendes hétvégén. 26-an élvezhettük a Vajdácskai Református Egyházközség befogadó szeretetét. Az istentiszteleten virágvasárnaptól húsvétig tartó ünnepekkel kapcsolatos énekek, versek hangoztak el. A délelőtt különleges volt a számunkra azért is, mert öt felnőtt konfirmációi bizonyságtételt is meghallgathattunk. Az ünnepi alkalom végén a gyülekezeti teremben terített asztal várta nemcsak az osztályunkat, de a gyülekezet tagjait is. Köszönjük, hogy ezzel a kedves, szép, napsütéssel teli kiszállással is gazdagodhattunk.

a cikk folytatása...

Különdíjas refis diák az Áprily szavalóversenyen

(2015.03.31)

Kecskeméten a református gimnáziumban rendezték meg a 21. Országos Református Középiskolai Áprily Lajos Vers-és Prózamondó Versenyt 17 intézmény versmondóinak részvételével.

a cikk folytatása...

Losoncon jártak a Refisek

(2015.03.31)

1994 óta hirdeti meg március 15-i diákutaztatási programját a Rákóczi Szövetség magyarországi középiskolások számára, azzal a céllal, hogy a Kárpát-medence valamely határon túli településére utazzanak és az ottani magyar társaikkal közösen ünnepeljenek. A program fő célja, hogy minél több közvetlen kapcsolat alakuljon ki a magyarországi és a határon túli magyar diákok, tanárok, illetve iskolák között.

a cikk folytatása...

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztünk

(2015.03.31)

A Református Gimnázium és Általános Iskola Nemzeti Ünnepeink alkalmával minden éven tart megemlékezéseket. 2015-ben sem történt ez másképpen. Iskolánk a 167 évvel ezelőtt történtekre méltóképpen emlékezett meg. Március 13-án a református templomban tartott istentisztelet után az iskola közössége elénekelte a Himnuszt, majd a 10. A osztály és a gimnázium kórusának színvonalas ünnepi műsorát tekinthették meg az emlékezők.

a cikk folytatása...

Tornász fiúk országos sikere

(2015.03.10)

Országos döntőbe jutott a Sárospataki Refi fiú tornász csapata. Az országos elődöntőn, amelynek helyszíne Budapest volt 12 csapatból a 7. helyen zárt a fiúk csapata: Ambrus Baltazár, Aros Damján, Lingvai Máté, Pándy - Szekeres Áron Csaba, Fejér Zakariás és Gyermán Bence.

a cikk folytatása...

Diákhétvége a Refiben

(2015.02.26.)

Iskolánkban már hagyománnyá vált, hogy évente négyszer tartunk bentmaradós hétvégét, ami első ránézésre hátrányos mindenkinek, de a jól megszervezett programok kárpótolnak a hazautazás elmaradásáért. Az idei tanévben már ez a második, amit a Diák Önkormányzat (DÖK) – élén vezetőjével, Matisz Anettel és segítő tanárával, Demkó Ferenccel – szervezett. Olyan rendezvényekről gondoskodtak, melyek gyakran egymással párhuzamosan futottak, de szabadon választhatóak voltak. A mostani, február 6-8 közötti alkalom is szolgálta azt a célt, hogy a diákok közelebb kerüljenek egymáshoz, iskolájukhoz és tanáraikhoz.

a cikk folytatása...

A jó pedagógus titka- Díjazott esszé az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet pályázatán

(2015.01.26)

Ahhoz, hogy valóban jó pedagógussá váljon valaki, olyan szakmai utat kell végigjárni, amely rengeteg tapasztalat felhalmozását és alkalmazását igényli. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet „XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) – II. szakasz” c. TÁMOP-3.1.1 kiemelt projektje keretében ezt a folyamatot szerette volna élő példák segítségével bemutatni és megismerni a pedagógusok véleményét a jó pedagógussá válás folyamatáról.

a cikk folytatása...

TOVÁBBTANULÁST ERŐSÍTŐ KEZDEMÉNYEZÉSEK TÁMOGATÁSA A SÁROSPATAKI REFORMÁTUS KOLLÉGIUM GIMNÁZIUMÁBAN

(2015.01.10)

A Nemzetért Díj

(2014.12.20)

A nemzeti összetartozás és összefogás, valamint a magyar történelmi emlékezet és kultúra megőrzésének jegyében, idén is kiírásra került iskolánkban a Nemzetért Díj. A pályázatra azon nemzeti érzelmű, elkötelezettségű, értékrendű diákjaink jelentkeztek, akik felelősséget éreznek magyar nemzetünk jövője iránt.

a cikk folytatása...

Amerikai-Brit kultúrális vetélkedő

(2014.12.15)

Beszámoló... képek...

Adományozás a Refiben

(2014.12.05)

„ A jókedvű adakozót szereti és megáldja az Úr!”

2014. november 27-én iskolánk tankönyvekkel, iskolai és kollégiumi bútorzattal segítette a Királyhágómelléki Református Egyházkerület három gyülekezetének (Batiz, Erdőd, Vetés) oktató- nevelő munkáját. Közeleg a tél. A kutyamenhely lakóiról sem feledkeztünk meg. Paplanok adományozásával igyekszünk segíteni négylábú barátainkon.

a cikk folytatása...

Refisek sikere az Országos Gyermekkultúra Konferencián és Kiállításon

(2014.12.05)

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának Neveléstudományi Tanszéke, Vizuális Nevelési Tanszéke, Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszéke, valamint a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kara Gyermekkultúra Konferencia és Kiállítás címmel szervezett rendezvényt. A konferencia célja az volt,hogy tudatosan ráébresszék a szakmai közeget az együttgondolkodás fontosságára a felelősségről, nevelésről,, anyanyelvről, identitásról.

a cikk folytatása...

Alapítványi Bál a Refiben

(2014.11.25)

2014. november 22-én a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskola alapítványi báljával megnyitotta a báli szezont a városban. Nagy örömünkre 258 vendég érezte fontosnak, hogy részvételével támogassa iskolánkat.

a cikk folytatása...

Nyílt nap a Refiben

(2014.11.20)

„Féljétek az Istent és néki adjatok dicsőséget”

Ez a Kollégiumunk jelmondata. 2015-től új diákok lépik át Iskolánk küszöbét, akik a történelmi örökség folytatói, az új hagyományok építői lesznek. 2014. november 19-én nyílt napot tartottunk számukra. Hívó szavunkat sokan meghallották és eljöttek közénk. A képzéseinkről és a felvételiről kaptak tájékoztatást, és órákat is látogathattak.

a cikk folytatása...

A Magyar Tudomány Ünnepe- Országos Szakmai Konferencia az ELTE-n sárospataki vonatkozású előadással

(2014.11.17.)

A Magyar Tudomány Napjáról a Magyar Tudományos Akadémia már 1997 óta megemlékezik , hivatalosan azonban 2003 óta ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon,melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását A Magyar Tudomány Ünnepe 2014. évi rendezvénysorozata november 3-30. között kerül megrendezésre az ország felsőoktatási intézményeiben.

a cikk folytatása...

Református Kollégiumok Kulturális Találkozója

(2014.11.05.)

2014. október 3-5. között került megrendezésre a Református Kollégiumok Kulturális Találkozója itt Sárospatakon, a Művelődés Háza és Könyvtára, Sárospatak Város Önkormányzata és a Sárospataki Református Kollégium rendezésében. A kulturális találkozón részt vettek a Pápai, a Debreceni és a Sárospataki Református Kollégiumok delegált diákjai és tanárai.

a cikk folytatása...

facebookKészítette: Kocsi László